Schaatsbelang Zuid-Holland

Actueel / Schaatsbaan Rotterdam heeft last van groeipijn: ‘We zijn uit onze jas gegroeid’

Schaatsbaan Rotterdam heeft last van groeipijn: ‘We zijn uit onze jas gegroeid’

Een recordaantal bezoekers: het is enerzijds goed nieuws voor de Schaatsbaan Rotterdam, maar tegelijk vormt het ook een uitdaging. Al sinds de oprichting van de schaatsbaan is het Toepad in Kralingen de uitvalsbasis, alleen is het de vraag voor hoelang nog. Het afgelopen seizoen kwamen 250 duizend liefhebbers een rondje schaatsen, maar voor zo veel mensen is amper nog plek.

Tien jaar geleden kwam de schaatsbaan op het sportcomplex van hockeyclub Leonidas. Het idee was om in de winter de lege hockeyvelden op te vullen. Dat sloeg aan en de schaatsbaan kan op steeds meer bezoekers rekenen. Maar inmiddels begint het te schuren, want de hockeyvereniging groeit ook en sinds enkele jaren gaat ook een deel van de velden op aan veldhockey. Daardoor is het te druk en ontstaat regelmatig een verkeersinfarct.

Het bezoekersrecord zorgt ook voor een omzetrecord: “Daar zijn we erg trots op.” Toch is dat volgens directeur Tijs Nederlof niet het hele verhaal: “De kosten zijn explosief gestegen.” Een van de oplossingen daarvoor zou een nieuwe, meer permanente locatie zijn: “Dan hoeven we niet meer jaarlijks op- en af te bouwen. Daarmee besparen we al snel veel geld.”

Het afgelopen winterseizoen trok 250 duizend bezoekers. Een record. Onder de bezoekers waren 40 duizend kinderen die kwamen schaatsen via het schoolschaatsprogramma. Ook kwamen er 10 duizend curlers langs. Tijdens een evenement werd 85 duizend euro opgehaald voor onderzoek naar kanker en er was een evenement waarbij mensen in badkleding over het ijs gingen.

Het is voor Nederlof hard zoeken naar een goede locatie: “We hebben een flink stuk grond nodig en er moeten veel woningen worden gebouwd in de stad. We zoeken dus vooral naar locaties die niet snel in aanmerking komen voor woningbouw. Dat zijn er niet veel, maar ze zijn er wel.”

Bron: rijnmond.nl

Afbeelding: Schaatsbaan Rotterdam